Robert Gliński

Robert Gliński

Koordynator ds. Programowych GSF. Reżyser, scenarzysta, producent. Od roku 2002 wykłada na Wydziale Reżyserii PWSFTviT w Łodzi, w latach 2008 – 2012 był rektorem tej uczelni. Wykładowca i twórca programu nauczania Gdyńskiej Szkoły Filmowej.

Absolwent Wydziału Architektury Politechniki Warszawskiej (1975) oraz Wydziału Reżyserii PWSFTviT w Łodzi (1979). W latach 1989-91 był członkiem Komitetu Kinematografii.

Filmografia

2019: Zieja – reżyserii
2018: Chłopcy – spektakl telewizyjny, scenariusz, reżyseria 
2017: Biesiada u hrabiny Kotłubaj – Spektakl telewizyjny, Scenariusz (telewizyjny), Reżyseria
2017: Czuwaj: Film fabularny, Scenariusz, Reżyseria
2014: Kamienie na szaniec – reżyseria
2012: Faza Delta – Spektakl telewizyjny, Reżyseria (Reżyseria internetowa)
2012: Ślady – Film dokumentalny, Scenariusz, Reżyseria (w napisach określenie funkcji: Realizacja), Producent
2009: Świnki – reżyseria, scenariusz
2008: The Loneliness of the Short-Order Cook – opieka artystyczna
2008: Non Stop Kolor opieka artystyczna
2008: Galerianki – opieka artystyczna
2007: Wszystko – opieka artystyczna, producent wykonawczy
2007: Benek – reżyseria
2006: W krainie jaskrawych zabawek – opieka artystyczna
2005: Unkenrufe – reżyseria, obsada aktorska
2005: Krajobraz w „Solidarność, Solidarność…” – reżyseria, scenariusz
2004: Długi weekend w cyklu filmowym „Święta polskie” – reżyseria
2002: Superprodukcja – obsada aktorska
2000: Izabela – reżyseria
2000: Cześć, Tereska – reżyseria, scenariusz, dialogi
1997: Kochaj i rób co chcesz – reżyseria
1996: Matka swojej matki – reżyseria, scenariusz
1992: Wszystko, co najważniejsze… – reżyseria
1990: Superwizja – reżyseria, scenariusz
1988: Łabędzi śpiew – reżyseria
1985: Rośliny trujące – reżyseria, scenariusz
1983: Niedzielne igraszki – reżyseria, scenariusz
1980: Misja – współpraca reżyserska
1979: Mysz – współpraca reżyserska

Nagrody filmowe

2008: Benek – Tarnów (Tarnowska Nagroda Filmowa), nagroda jury młodzieżowego
2006: Unkenrufe – Warna (Międzynarodowy Festiwal Filmowy „Love Is Folly”), Specjalna Nagroda Jury
2004: Długi weekend – Wrocław (Multimedia Festiwal Filmów Optymistycznych „Happy End”) w kategorii: film fabularny
2004: Długi weekend – Łagów (Lubuskie Lato Filmowe), Nagroda Jury Konkursu Filmów Telewizyjnych za „wysokie walory warsztatowe, znakomite kreacje aktorskie oraz kunsztowne przedstawienie świata ludzkich emocji na tle konfliktu światopoglądowego i pokoleniowego”
2004: Długi weekend – Gdynia (do 1986 Gdańsk – FPFF), nagroda redakcji „Tele Tygodnia” dla najlepszego filmu telewizyjnego
2004: Długi weekend – Gdynia (do 1986 Gdańsk – FPFF), nagroda Krajowej Rady Radiofonii i Telewizji dla filmu telewizyjnego za „znakomitą realizację scenariusza i wykreowanie postaci, które oddają paradoks najnowszej polskiej historii, spotkania ludzi różnych światopoglądów i uznających różne symbole”
2002: Cześć Tereska – Złota Taśma (przyznawana przez Koło Piśmiennictwa SFP) w kategorii: film polski za rok 2001
2002: Cześć Tereska – Złota Kaczka (przyznawana przez pismo „Film”) w kategorii: najlepszy film polski za rok 2001
2002: Cześć Tereska – Września (Ogólnopolski Festiwal Sztuki Filmowej „Prowincjonalia”), Nagroda Specjalna przyznana przez organizatorów festiwalu
2002: Cześć Tereska – Tarnów (Tarnowska Nagroda Filmowa), Maszkaron – Nagroda Publiczności
2002: Cześć Tereska – Słupca k. Konina (Przegląd Filmowy „Prowincjonalia”), Złoty Jańcio (nagroda główna)
2002: Cześć Tereska – Setubal (Festroia International Film Festival), nagroda za reżyserię
2002: Cześć Tereska – Paszport „Polityki” (nagroda kulturalna tygodnika „Polityka”), nagroda w kategorii: film za rok 2001; „za film…, w którym w prosty i doskonały sposób pokazana została współczesna polska rzeczywistość”
2002: Cześć Tereska – Orzeł, Polska Nagroda Filmowa w kategorii: najlepszy scenariusz za rok 2001
2002: Cześć Tereska – Orzeł, Polska Nagroda Filmowa w kategorii: najlepsza reżyseria; za rok 2001
2002: Cześć Tereska – Nagroda Ministra Kultury i Sztuki za rok 2001
2002: Cześć Tereska – Łagów (Lubuskie Lato Filmowe), Nagroda Organizatorów im. Juliusza Burskiego
2001: Cześć Tereska – Syrenka Warszawska (nagroda Klubu Krytyki Filmowej SDP) w kategorii filmu fabularnego
2001: Cześć Tereska – Kazimierz Dolny (Lato Filmowe), nagroda publiczności w kategorii: najlepszy film polski
2001: Cześć Tereska – Karlovy Vary (MFF), Nagroda Specjalna
2001: Cześć Tereska – Gdynia (do 1986 Gdańsk, FPFF) nagroda dziennikarzy
2001: Cześć Tereska – Gdynia (do 1986 Gdańsk, FPFF), Grand Prix (Wielka Nagroda Jury Złote Lwy: Wielka Nagroda Złote Lwy Gdańskie)
2001: Cześć Tereska – Gdynia (do 1986 Gdańsk, FPFF), „Złoty Klakier” (nagroda Radia Gdańsk) dla reżysera najdłużej oklaskiwanego filmu
2001: Cześć Tereska – Denver (FF), Nagroda im. Krzysztofa Kieślowskiego
1994: Wszystko, co najważniejsze… – Triest (MFF), Nagroda Pokojowa
1994: Wszystko, co najważniejsze… – Tarnów (Tarnowska Nagroda Filmowa), Brązowa Statuetka Leliwity – Nagroda Główna za „wstrząsające ukazanie losów ludzkich i humanistyczne przesłanie utworu wyrażone w dojrzałej artystycznie formie”
1992: Wszystko, co najważniejsze… – Gdynia (do 1986 Gdańsk, FPFF), nagroda dziennikarzy
1992: Wszystko, co najważniejsze… – Gdynia (do 1986 Gdańsk, FPFF), Grand Prix (Wielka Nagroda Jury Złote Lwy)
1989: Niedzielne igraszki – Złota Taśma (przyznawana przez Koło Piśmiennictwa SFP) w kategorii: film polski za rok 1988
1989: Łabędzi śpiew – Nagroda Szefa Kinematografii za twórczość filmową w dziedzinie filmu fabularnego, za reżyserię
1988: Łabędzi śpiew – Gdynia (do 1986 Gdańsk, FPFF), nagroda za reżyserię
1987: Niedzielne igraszki – Mannheim (MTF), nagroda FIPRESCI
1987: Niedzielne igraszki – Mannheim (MTF), Międzynarodowa Katolicka Nagroda Filmowa
1987: Niedzielne igraszki – Mannheim (MTF), Dukat Filmowy
1987: Niedzielne igraszki – Koszalin (KSF „Młodzi i Film”), nagroda za debiut reżyserski
1987: Niedzielne igraszki – Gdynia (do 1986 Gdańsk, FPFF), nagroda dziennikarzy, wyróżnienie
1987: Niedzielne igraszki – Gdańsk (Młode Kino Polskie), Grand Prix ufundowane przez ministra do spraw młodzieży
1986: Niedzielne igraszki – Wawrzyn „Radaru” (przyznawany przez tygodnik „Radar”) za „umiejętność kreowania rzeczywistości w filmie Niedzielne igraszki oraz w spektaklu teatru tv Szkoda słońca”
1984: Niedzielne igraszki – Białystok (Konfrontacje Filmowe „Młodzi za i przed kamerą”), Nagroda Publiczności

  • Trwa rekrutacja na Warsztaty kompozycji muzyki filmowej

  • Gdyńska Szkoła Filmowa zaprasza na czwartą edycję Warsztatów kompozycji muzyki filmowej z laureatem Oscara Janem A.P. Kaczmarkiem w dniach 18-24 października 2021 roku

    Zgłoszenia przyjmowane są od 1 lipca do 15 września 2021 roku.

Więcej aktualności