Sławomir Fabicki

Sławomir Fabicki

Reżyser, scenarzysta. Członek Europejskiej Akademii Filmowej. Laureat wielu nagród na krajowych i międzynarodowych festiwalach. Nominowany do studenckiego Oscara za film „Męska sprawa” w kategorii film zagraniczny w 2001.

W 1995 ukończył Studium Scenariuszowe PWSFTviT w Łodzi, a w 2002 Wydział Reżyserii PWSFTviT w Łodzi.

Filmografia

2017: ULTRAVIOLET – Serial fabularny, Reżyseria 

2013-2015: KOMISARZ ALEX – Serial fabularny, Reżyseria

2015: ZBRODNIA. SEZON DRUGI – Serial fabularny, Reżyseria, Współpraca scenariuszowa

2012: MIŁOŚĆ – Film fabularny, Scenariusz, Reżyseria

2009: Hanoi-Warszawa (opieka reżyserska) 2006: Z odzysku (reżyseria, scenariusz)

2002: Antychryst (II reżyser)

2001: Lista (asystent reżysera)

2001: Męska sprawa (reżyseria, scenariusz)

1999: Kaśka, bimber i motocykl (reżyseria, scenariusz)

1999: Bratobójstwo (reżyseria, scenariusz)

1998: Po drugiej stronie lasu (reżyseria)

1997: Wewnętrzny 55 (reżyseria, scenariusz)

1996: Nocą (reżyseria, scenariusz)

1994: Ich styl (scenariusz)

Nagrody filmowe:

2007: Z odzysku – Zlinea (Międzynarodowy Festiwal Filmów dla Dzieci i Młodzieży), The Europa Award za najlepszy pełnometrażowy debiut europejski
2007: Z odzysku – Triest (MFF), Specjalne Wyróżnienie Jury
2007: Z odzysku – Salerno (MFF Smuga Cienia), Nagroda Główna
2007: Z odzysku – Pecs (Międzynarodowy Festiwal Filmowy Moveast), Nagroda Główna – Złoty Beniamin
2007: Z odzysku – Cieszyn (Festiwal Filmowy Wakacyjne kadry), Złota Podkowa za najlepszy debiut w konkursie filmów fabularnych
2006: Z odzysku – Warszawa (Warszawski Festiwal Filmowy), Specjalna Nagroda Jury konkursu Nowe Filmy, Nowi Reżyserzy
2006: Z odzysku – Warszawa (Warszawski Festiwal Filmowy), Nagroda Cinemax za scenariusz
2006: Z odzysku – Saloniki (MFF), nagroda za reżyserię

2006: Z odzysku – Europejska Nagroda Filmowa (wcześniej Felix), nominacja w kategorii: Europejskie odkrycie
2006: Z odzysku – Bratysława (Międzynarodowy Festiwal Filmowy), Nagroda Publiczności – Złoty Bażant
2006: Z odzysku – Bratysława (Międzynarodowy Festiwal Filmowy), Nagroda FIPRESCI

  • Trwa rekrutacja na Warsztaty kompozycji muzyki filmowej

  • Gdyńska Szkoła Filmowa zaprasza na czwartą edycję Warsztatów kompozycji muzyki filmowej z laureatem Oscara Janem A.P. Kaczmarkiem w dniach 18-24 października 2021 roku

    Zgłoszenia przyjmowane są od 1 lipca do 15 września 2021 roku.

Więcej aktualności